Blog

Zašto je dobro da je djeca uče o programiranju? Koje im to poslovne mogućnosti otvara u budućnosti?


5 minuta čitanja

Teško je zamisliti suvremeni svijet bez programiranja. Ono, ipak, utječe na cijelu našu stvarnost, tako što nam omogućuje da uživamo u pametnim telefonima, igrama, Internetu i raznim uređajima. Procjenjuje se da će u sljedećih nekoliko godina utjecaj programiranja na naš život biti još i veći, a time će i zarada programera znatno porasti. No, je li to jedini razlog zašto biste trebali zasukati rukave i početi učiti o programiranju? Pa, baš i ne. Doznajte zašto u nastavku!

Je li istina da programiranjem razvijamo mozak? Itekako!

Kad biste razmišljali o tome koliko se vještina razvija u programiranju, došli biste do ogromnog broja! Stoga, odaberimo one najvažnije koje djetetu mogu značajno olakšati život.

Kreativnost! Da, znamo, možda se čini trivijalnim, ali kreativni rad u sklopu programiranja na nevjerojatan način budi maštu. Da biste izradili igru ​​ili aplikaciju, samo trebate kreativno razmišljati!

Strpljenje! Provjera koda za pogreške uvijek traje određeno vrijeme – to morate naučiti tijekom programiranja! Ne kaže se bez razloga da je programiranje umjetnost ustrajnosti i strpljenja.

Logičko razmišljanje! Programiranje nije ništa drugo nego slijed logičkih aktivnosti objedinjenih u jednu koherentnu cjelinu. Svaka linija koda ima svoje značenje i ima stvarni utjecaj na aplikaciju ili igru ​​koju dizajniramo. Stoga je nužno razumjeti brojne algoritme koji nam omogućuju odgovarajuće promjene, čim se značajno razvija sposobnost logičkog razmišljanja.

Pedantnost i dosljednost u postizanju cilja! Svaki programer tijekom svog rada mora biti stalno usredotočen i pažljiv. Jedna pogreška može onemogućiti rad cijelog programa. Programiranje je, ustvari, mentalna gimnastika!

Najbolje je započeti s učenjem o programiranju već u dječjem uzrastu

Učenje programiranja je poput učenja stranog jezika – što prije dijete počne učiti, lakše će ga i brže naučiti. Naravno, ovo je samo jedna od prednosti upisa djeteta u tečaj programiranja u ranoj dobi. 

Morate biti svjesni da programiranje nije tek puko praćenje dobro uspostavljenih obrazaca, već izrazito razvojan i kreativan rad. Djetetu koje tek započinje svoju avanturu s programiranjem izrada prve jednostavne aplikacije ili igre može pomoći da izgradi samopouzdanje i poboljša vlastite vještine. 

Također, imajte na umu da vam nisu potrebne nadljudske vještine ili izvanredan um da biste postali programer. To je tek učenje još jednog jezika. 

Štoviše, mnogi su intuitivni alati koji uvelike olakšavaju razumijevanje pojedinih mehanizama stvoreni upravo imajući na umu male programere. Među njima je, na primjer, jezik Scratch koji više nalikuje na slaganje slagalica nego na programiranje, a istovremeno pruža mnogo mogućnosti.

 

Nekoliko riječi o financijskoj koristi u sektoru programiranja

Učenje programiranja je, osim velikih razvojnih mogućnosti, izvrsno ulaganje u budućnost vašeg djeteta. 

Na tržištu je teško naći bolje plaćene poslove od programera. Iznosi mogu biti zapanjujući, a čak će – prema predviđanjima – još i rasti iz godine u godinu. 

Trenutačno programeri na višoj poziciji mogu računati na plaću od 10.000 HRK netto na ugovoru o radu. Niži programeri, ovisno o vrsti ugovora, mogu zaraditi od 6.000 do 8.000 HRK netto. 

Čak ni pandemija koronavirusa nije zaustavila rast plaća 2020. godine! Razlog tome je velika potražnja za iskusnim zaposlenicima u ovom sektoru i mogućnost rada na daljinu

Sigurnost radnog mjesta

Potražnja za programerima na tržištu i dalje raste. Ona je povezana s povećanom automatizacijom naših života. Programiranje je svugdje – u mobilnim uređajima, igrama, perilicama rublja, hladnjacima, televizorima, blagajnama. Ono nas doslovno okružuje sa svih strana, stoga možemo biti sigurni da potražnja za tim vještinama neće uskoro splasnuti.

Profesionalni put razvojnih programera

U svakodnevnom jeziku pojam „programer“ označava osobu koja stvara ili mijenja liniju određenog koda. To je, naravna, općenita definicija, jer je spektar profesionalnih mogućnosti na informatičkom tržištu ogroman.

Vaš profesionalni put ovisi o odabiru programskog jezika. Osobe koji uče jezike poput Jave, Scalea ili Pythona, ili tehnologije poput Androida, u budućnosti mogu razvijati mobilne aplikacije. Međutim, stručnjaci za C ++ i C # moći će programirati računalne igre u programu Unity.

Neki će odabrati put razvojnih programera web-stranica. Među njima također možemo razlikovati nekoliko specijalizacija, kao što su:

  • Front-end programer (zadužen za vizualni dio web-stranice)
  • Back-end programer (zadužen za logiku sustava)
  • Full-stack programer (kombinacija dvaju navedenih programera)

Neki će postati poslovni analitičari, IT menadžeri ili projektni menadžeri. Svijet programiranja grozi se praznog hoda – ta se industrija neprestano razvija pružajući desetke nevjerojatno profitabilnih profesionalnih mogućnosti.

Štoviše, osnove programiranja bit će korisne i u brojnim drugim srodnim zanimanjima vezanim uz informacijsku tehnologiju i više. Programiranje je jedna od najvažnijih vještina našeg vremena u čije učenje nesumnjivo vrijedi ulagati. 

Pogledajte više tekstova na blogu ovdje.


Prethodno

Ocijeni članak!

Programiranje ili robotika – čime se djeca bolje razvijaju?
Programiranje

Programiranje ili robotika – čime se djeca bolje razvijaju?

Glavna zajednička značajka programiranja i robotike za djecu aktivnosti su koje se temelje na logičkom i kreativnom razmišljanju....

Pročitaj više
Sigurnost djece na internetu
Blog

Sigurnost djece na internetu

Izvor: Portal Medijska pismenost, piše: Ana Dokler Djeca vole tehnologiju i brzo se nauče služiti igračim konzolama i uređajima...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri