Programiranje

Koji je programski jezik najbolje odabrati za početak? Nudimo vam nekoliko savjeta


4 minuta čitanja
Odabir prvog profesionalnog programskog jezika koji želite naučiti nije laka odluka. Većina će ljudi – barem u početku – imati značajnih problema s definiranjem vlastite „programske vizije“. Također će im biti teško razumjeti razlike između različitih programskih jezika. To je pitanje toliko kompleksno da ne postoji jedan „najbolji“ programski jezik – svaki je od njih specifičan i jedinstven na svoj način. Svaki od njih također ima svoje prednosti i nedostatke. Kako onda donijeti ispravnu odluku? Na što trebate obratiti pozornost i kako možete suziti područje pretraživanja? Pokušat ćemo vam odgovoriti na ova pitanja u nastavku. Pridružite nam se!

 

Prvo i najbitnije – definirajte svoj cilj! 

Spektar mogućnosti veoma je širok. Računalne igre, operativni sustavi, aplikacije za mobilne uređaje, web-stranice, napredni i složeni algoritmi (npr. neuronske mreže, umjetna inteligencija) i još mnogo, mnogo više. Ovdje se na trenutak zaustavite i razmislite koje vam se od ovih područja čini najprivlačnijim. 

Zatim razmislite želite li se baviti vizualnim dijelom sustava (front-end) ili logikom sustava (back-end)? Front-end (vizualni dio aplikacije, uglavnom ono što možete vidjeti, tj. izgled web-stranice) prvenstveno su skriptni jezici (npr. JavaScript). Back-end je, pak, poslužiteljska strana određenog projekta, tj. poslužitelji za igre, poslužitelji koji obrađuju zahtjeve na web-stranici (npr. prijava u sustav), složeni genetski algoritmi, grafički i računski sustavi. Objektno orijentirani jezici (npr. C #, Java) koriste se u back-end programiranju.

Nakon što definirate svoje opće sklonosti prema onome što želite raditi, možete prijeći na jedno od važnijih pitanja, a to su tržišni trendovi. Vaše vještine programiranja mogu biti bezvrijedne ako će određena tehnologija ili programski jezik zastarjeti u sljedećih nekoliko godina. To se, pak, može utvrditi nizom čimbenika koje uvijek treba uzeti u obzir. Oni su:

  • veličina zajednice koja koristi određeni jezik,
  • popularnost određenog jezika,
  • razvija li se jezik još uvijek (ako da, kojim tempom?),
  • upotreba određenog jezika (npr. broj i vrsta problema koji se mogu riješiti pomoću njega?).

Najpopularniji programski jezici ​​– upoznajte ih!

C # – jezik visoke razine, olakšava posao programeru u mnogim stvarima, primjerice kod upravljanja memorijom. Dobar je izbor za početak učenja kada se trebate usredotočiti na algoritam, a ne na problematičnu implementaciju. Veoma se često koristi za web-tehnologije, poslužitelje za igre i web-stranice. 

Java – jezik visoke razine, koji je u rangu s jezikom C #. Oni se razlikuju u nekoliko segmenata, npr. Java se može pokretati na svim operativnim sustavima. Koristi se poput jezika C #. Oba jezika omogućuju vam brzu izradu aplikacija zahvaljujući stotinama tisuća gotovih knjižnica, okvira i rješenja.

C ++ – jezik niže razine od C # i Jave. C ++ je veoma moćan, ali također mnogo i „traži“. Gore spomenuto upravljanje memorijom kompenzira se velikom brzinom rada i izravnim pristupom hardverskim resursima. Koristi se na mjestima s velikim naglaskom na brzinu rada, kao što su operativni sustavi, analitički sustavi, itd., ali i u tvrtkama koje se bave elektroničkim rješenjima, mikrokontrolerima i komunikacijom.

Python interpreterski jezik visoke razine (tj. izvorni se kod izvršava direktno uz pomoć interpretera). Prilično je jednostavan i čitljiv, što programerima početnicima uvelike olakšava njegovo usvajanje. Funkcionalnost ovog jezika rezultat je opsežnog skupa knjižnica koji vam omogućuje izradu aplikacija i igara.

Važno je također spomenuti i skriptne jezike kao što su JavaScript i PHP. Njima nedostaje nekoliko naprednih mehanizama i pisanje datoteka. No, bez obzira na to, u njima je omogućeno učenje osnova (varijabli, nizova, petlji, uvjetnog grananja, funkcija). TypeScript je zanimljivi podskup JavaScripta koji omogućuje objektno orijentirano programiranje.

Zapamtite, bez obzira koji programski jezik odabrali, vaše će učenje svakako uroditi plodom u budućnosti. Osnovni mehanizmi u svakom su jeziku veoma slični, stoga kad ih naučite nekoliko, bit će vam lakše razumjeti druge.

Osim toga, teško ćete pronaći bolju mentalnu gimnastiku od učenja programiranja koja bi jednako brzo i učinkovito pomogla u razvoju logičkog i analitičkog načina razmišljanja. A kojim se vi programskim jezikom služite? Napišite nam u komentarima!

 


Prethodno Sljedeće

Korisnička ocjena: 4 / 5

Ocijeni članak!

Kako motivirati dijete za programiranje?
Blog

Kako motivirati dijete za programiranje?

Možda niste svjesni da dijete koje dnevno provodi i do nekoliko sati igrajući Fortnite, Roblox, Minecraft ili sluša Youtube influencere,...

Pročitaj više
Vodič kroz upise u školi Coding Giants
Blog

Vodič kroz upise u školi Coding Giants

Odabir prvog tečaja programiranja za dijete može biti zbunjujuća zadaća, pogotovo ako sami nemate nikakvog iskustva ili znanja o...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri