Programiranje

Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre


8 minuta čitanja

Minecraft je jedna od omiljenih igara – i to nije samo za djecu, već i za odrasle! Ona omogućuje igračima da oslobode iznimnu količinu kreativnosti i iskoriste svoju maštu do krajnjih granica. Isto tako, Minecraft je jedna od onih stvari koje pružaju gotovo neograničene, beskrajne mogućnosti istraživanja svijeta igre i mijenjanja njegovih elemenata. Stoga, na tečaju Coding Giants djeca uče o korisnom umijeću programiranja putem ove iznimno privlačne platforme.

Zašto baš Minecraft?

Igranje Minecrafta nije samo zabavno, već ono pruža i izvrstan trening kreativnosti i vještinu rješavanja problema. S jedne strane, igrač gradi vlastiti svijet – može to učiniti na više načina, tako što ostvaruje svoje ideje i zamisli pomoću kubičnih blokova. S druge strane, svi elementi izgrađenog svijeta moraju ispunjavati određene zadatke, zbog čega se trebaju graditi na promišljen i funkcionalan način. U svijetu koji je izgradio, igrač – Steve ili Alex – mora izvršavati određene zadatke, boriti se protiv nedaća i osigurati svoje životne potrebe – hranu, sklonište, alate, sigurnost. Ovdje igrač može usvojiti razne taktike, što će biti izravni rezultat njegove domišljatosti i vještine razmišljanja izvan okvira. Osim toga, tijekom igre igrač postavlja ciljeve i nastoji ih postići kako bi otključao nove kutke fantastičnog svijeta.

Budući da je svijet Minecrafta tako prostran i složen, a igrač aktivno sudjeluje u njegovom stvaranju, igra služi kao izvrsno obrazovno pomagalo najmlađim polaznicima za učenje programiranja. Samim korištenjem najjednostavnijeg vizualnog jezika – Scratch – učenici mogu razumjeti mehanizme igre kako bi programirali vlastite elemente i koristili ih tijekom igre.

Učenje osnova izrade igara i Minecrafta

Na prvim i osnovnim tečajevima Coding Giants za najmlađu djecu (7-9 godina) polaznici koriste elemente svijeta u Minecraftu. Najmlađi uče programirati pomoću jezika Scratch. To je vizualni jezik u kojem elementi koda imaju oblik interaktivnih zagonetki. Kad ih pravilno kombiniraju, pomoću njih igrači stvaraju interaktivnu igru ​​ili aplikaciju. Nakon što savladate ove vještine, vrijeme je za platformu MakeCode koja vam omogućuje stvaranje trodimenzionalnih elemenata. Tijekom ovih predavanja, djeca će po prvi put ući u svijet Minecrafta kako bi programirala svijet prema idejama tečaja Coding Giants.

Ako ste imali zadovoljstvo da zaigrate Minecraft, sigurno ćete se sjećati prve zadaće – da preživite noć! Iako zvuči trivijalno, to je izuzetno težak zadatak. Najčešće igrači mogu izgraditi samo skromnu drvenu kolibu koja će ih zaštititi od napada rulje. Vaše će dijete u ovoj fazi izgraditi protunuklearno sklonište! Naučit će osnove projektiranja i izgradnje zgrada i ostalih obrambenih elemenata. Zauzvrat će se u svom jedinstvenom svijetu baviti sportom, izazovima parkoura putem kojeg će naučiti nešto o prometnom projektiranju i savladavanju prepreka koristeći rješenja koja sam/a napravi.

Napredni Minecraft, tj. skripte koje mijenjaju svijet igre

Nakon što završite svoj prvi tečaj – Osnove izrade igara – vrijeme je da napravite neke napredne konstrukcije u Minecraftu! Dijete će imati jedinstvenu priliku pogledati svoju omiljenu igru ​​očima profesionalnog programera. Naučit će nove programske jezike, osnove animacije i stvaranje skripti koje mijenjaju svijet i njegove različite elemente.

Svako od desetak predavanja bavi se određenim problemom iz svijeta Minecrafta u obliku izazova – djeca, primjerice, moraju preživjeti invaziju zombija, riješiti problem suhih oceana ili preživjeti pravu apokalipsu! Tijekom nastave, djeca uče kako stvarati modove igara, dizajnirati mehanizme i animacije. Putem Minecrafta, nastavnik djeci objašnjava složene probleme kao što su izračunavanje koordinata ili pitanja koja se odnose na geometriju svemira. Pored elemenata programiranja, bit će tu i kreativnih stvari poput izrade vlastitog zapleta i radnje. Zbog svega toga djeca će se osjećati poput holivudskih redatelja – smišljat će, dizajnirati i stvarati svoj svijet, svoje likove i programirati njihove avanture.

Python s Minecraftom

Nešto starija djeca (10-12 godina) ulaze u napredniji svijet programiranja nakon što završe tečaj Osnove izrade igara te Računalni programi i igre. I tu dolazi omiljeni Minecraft, ali ovaj put u kombinaciji s jednim od najpoznatijih i univerzalnih programskih jezika – Pythonom. Uz njegovu pomoć, djeca će dizajnirati i programirati Minecraft svijet prema vlastitim željama. I to ne samo izgled svijeta, već i funkcionalnost!

Ovaj tečaj Minecrafta u potpunosti se izvodi na jeziku Python koristeći jednostavnu platformu MakeCode s kojom će se djeca dobro upoznati u ranijim stupnjevima. Naravno, počeci su jednostavni i zabavni – radi se o varijablama koje vam omogućuju postavljanje pozicije igrača. U idućim predavanjima obrađuju se naprednije naredbe koje će vam omogućiti stvaranje novih predmeta, složenih krutih tijela i oblika – naravno, sve u Minecraftu. Djeca će također naučiti kako programirati likove pomoću petlji koje će se pojaviti u igri u određenom trenutku. Tinejdžeri će također programirati odgovarajuće igre (različitog stupnja složenosti), staze s preprekama i druge složene konstrukcije.

Što djeca uče kada programiraju u Minecraftu?

Osnove programiranja, mehanizmi i principi rada igara, programa i aplikacija, složena tehnička pitanja i programski jezici – sve su to znanja koja djeca zauvijek stječu tijekom nastave na tečaju Coding Giants. To su teorijske i praktične osnove koje će im omogućiti daljnju avanturu s programiranjem, tako što će stvarati složenije scenarije i konfiguracije koda koje se jednog dana mogu pretvoriti u profesionalne, radne programe ili aplikacije. Stječu i osnovno znanje u području grafičkog dizajna ili izrade animacija. Tko zna – možda će, mimo programiranja, upravo dizajniranje probuditi u djetetu istinsku strast?

Drugo važno pitanje odnosi se na stjecanje tzv. soft skills vještina koje dijete stječe ili razvija dok se igra i uči na tečaju Coding Giants. One uključuju:

  • kreativno razmišljanje,
  • logičko, analitičko i uzročno-posljedično razmišljanje,
  • prostornu maštu,
  • rješavanje problema,
  • strpljenje i ustrajnost,
  • postavljanje vlastitih ciljeva i njihovo ostvarenje,
  • suočavanje s povremenim porazima,
  • ispravljanje pogrešaka,
  • motoričku koordinaciju, finu motoriku,
  • sustavni rad.

Učenje sa školom Coding Giants ne jamči samo kvalitetnu dozu znanja koje je provjereno u praksi, već i gore navedene vještine zahvaljujući kojima će dijete preko noći postati bolja, samopouzdanija i samosvjesnija osoba.

Kakve veze Minecraft ima s budućom karijerom?

Sposobnost programiranja jest i bit će izuzetno tražena kompetencija na tržištu rada u budućnosti. I to ne samo kad se zaposlite kao programer ili, šire gledano, u IT sektoru. Budući da je programiranje digitalna vještina za definiranje problema te osmišljavanje, primjenu i testiranje rješenja tih problema, ono će biti korisno u svim područjima – primjerice, u marketingu, analitici i financijama. Osnove programiranja omogućit će djeci da lakše pronađu svoje mjesto u modernom digitalnom dobu. Ne kaže se uzalud da je danas to vještina koja je jednako važna kao čitanje ili brojanje!

PITANJA:

Kako da moje dijete počne učiti o programiranju?

Najbolje bi bilo na tečaju za izradu računalnih igara Coding Giants! To je izvrstan način da na ugodan i zanimljiv način djetetu vizualno i jasno objasnimo principe i mehanizme rada programa, kao i načine i jezike programiranja.

Kako izgleda programiranje pomoću Minecrafta?

Djeca istražuju i mijenjaju svijet igre, stvaraju, testiraju i koriste nove elemente, programiraju igre, uređuju radnju. U početku koriste jednostavne jezike Scratch, a zatim naprednije, poput Pythona.

Zašto baš Minecraft za učenje programiranja?

Minecraft je istovremeno obiman i jednostavan za izgradnju, ali i složen jer predstavlja višeslojni svijet koji se može mijenjati gotovo bez ograničenja. Bogatstvo mogućnosti dizajna i zanimljivi izazovi omogućuju nam da objasnimo složenost mehanizama programiranja pomoću jednostavnih primjera.


Prethodno Sljedeće

Slični članci

7 načina na koje možete pridonijeti digitalnom blagostanju vašeg djeteta
Blog

7 načina na koje možete pridonijeti digitalnom blagostanju vašeg djeteta

Digitalni uređaji i aplikacije u zadnjih nekoliko desetljeća omogućili su nam veću dostupnost informacija i međusobnu povezanost nego...

Pročitaj više
Koji je programski jezik najbolje odabrati za početak? Nudimo vam nekoliko savjeta
Programiranje

Koji je programski jezik najbolje odabrati za početak? Nudimo vam nekoliko savjeta

Odabir prvog profesionalnog programskog jezika koji želite naučiti nije laka odluka. Većina će ljudi – barem u početku – imati značajnih...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri