Blog

Kako motivirati dijete za programiranje?


3 minuta čitanja

Možda niste svjesni da dijete koje dnevno provodi i do nekoliko sati igrajući Fortnite, Roblox, Minecraft ili sluša Youtube influencere, sigurno neće ostaviti igraću konzolu sa strane i otvoriti najjednostavniju aplikaciju za programiranje Scratch, samo zato što ga roditelji nagovaraju da uči programirati.

Zašto? Zato što djeci nije dovoljno jasan krajnji cilj učenja programiranja! I tko bi, uostalom, ostavio nešto u čemu trenutno uživa i uhvatio se ukoštac s nečim novim, samo radi učenja? Zar to nije još jedna obaveza?

Učenje zbog "učenja novih stvari" uopće nije zabavno. To vrijedi za većinu školske djece. Malo je onih koji uživaju u procesu postajanja pametnijim.

S druge strane, djeca uživaju graditi stvari. Čak i dvorce u Minecraftu ili vojne strategije u Fortnite-u. Ako trebaju naučiti nešto novo, kako bih postigli nove stvari, učinit ću to i uživat će u učenju, jer to dovodi do praktičnih rezultata: novih stvari u kojima uživaju i zabavljaju se.

Vašoj će djeci zato trebati opipljiv motivator. Nešto što će vidjeti pred sobom, što će ih usrećiti kad stignu tamo, nakon što nauče one “komplicirane i dosadne” programske jezike Scratch, Visual, C#…

Što vi možete učiniti da ih motivirate?

Možda da ih pitate nešto od dolje navedenog, budite kreativni:

  • Možeš li napraviti iPhone mobilnu igru ​​i objaviti je na Apple Storeu?
  • Možeš li mi kreirati blog?
  • Možeš li napraviti web shop za prodaju mojih domaćih kolačića?
  • Možeš li mi napraviti aplikaciju koja će mi pomoći da pratim rezultate vježbanja u teretani?
  • Možeš li pronaći sigurnosnu grešku na web stranici svoje škole?
  • Možeš li napraviti robota koji čisti pod?

Najveći broj programera je učio upravo na ovakav način. Imali su konkretan zadatak ispred sebe i pokušavali su ga riješiti na najbolji mogući način.Drugim riječima, znali su u svakom trenutku što je nagrada. Nekada je to priznanje, nekada novac, a nekada samo zadovoljstvo da su riješili problem koji ih je dugo živcirao. Većina njihovih projekata iz djetinjstva više ne postoji, ali ishod je očit: sada rade u tehnološkoj industriji i mogu programiranjem riješiti bilo koji problem ili zahtjev.

Zato ne očekujte da će vaša djeca uživati ​​u učenju. Očekujte da će htjeti graditi stvari i zaraditi nagradu. Vaš posao je pomoći im da utvrde prave ciljeve - tu djeca obično padaju jer nemaju dovoljno iskustva da procijene što je ostvarivo i koji su najveći rizici. Ako vam dijete, početnik u programiranju, dođe i kaže kako želi npr. stvoriti robota koji govori kao čovjek, usmjerite ga da najprije učini nešto jednostavnije i praktičnije, kako bi brže vidio rezultat, pa da postepeno idu prema svom cilju. I nagradite ih za trud i pokušaje :)


Prethodno Sljedeće

Slični članci

Najpopularniji programski jezici u 2021. godini
Blog

Najpopularniji programski jezici u 2021. godini

Programerska industrija i dalje je jedna od najprostranijih i najbrže rastućih industrija na tržištu. Svake se godine nude nova...

Pročitaj više
Programiranje ne mora biti dosadno! Naučite tajne učinkovitog učenja programiranja
Programiranje

Programiranje ne mora biti dosadno! Naučite tajne učinkovitog učenja programiranja

Mnogi se ljudi obeshrabre kad počnu učiti programiranje. Najčešći razlog za to je... dosada. Nažalost, treba vam određeno vrijeme da...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri