programowanie dla dzieci
Blog

Kako bi trebao izgledati sat programiranja?


7 minuta čitanja

Aktualna digitalna stvarnost zahtijeva od djece koja pripadaju tzv. generaciji milenijalaca da stječu sve više i više raznolikih kompetencija, a čini se da stjecanje vještina analitičkog razmišljanja postaje osnova današnjeg obrazovnog procesa. Učenje programiranja, koje postaje sve popularnije među hrvatskom omladinom, pokazalo se kao izvrsno sredstvo za stjecanje gore navedenih vještina. U ovom ćemo vas članku upoznati s najboljim načinima da započnete programersku avanturu vašeg djeteta.

Koji je najbolji programski jezik za djecu?

Podizanje svijesti o prednostima učenja programiranja za djecu rezultiralo je raznovrsnim alatima iz ovog područja koji su dostupni na tržištu. Oni uključuju razne tečajeve i programe koji pomažu djeci da naprave prve korake u svijetu programiranja. Programi su podijeljeni po različitim dobnim kategorijama i razini zahtjevnosti. Detaljno ćemo ih predstaviti u nastavku.

Tečajevi za podučavanje programiranja za djecu 7 – 9  godina

Osnovna pretpostavka tečaja za podučavanje programiranja za ovu dobnu skupinu jest održavanje stalne razine interesa za umijeće programiranja kod djece. Stjecanje znanja u ovom području moglo bi biti puno teže ako se ne razviju neke učinkovite tehnike za postizanje tog cilja. Međutim, učenje programiranja može biti izvrstan izvor zabave čak i za najmlađe ako se predstavi na pravi način. Mitchel Resnick – tvorac jednog od najpopularnijih programskih jezika za djecu – jezika Scratch – odlično je doskočio tom izazovu. Obrazovna platforma koju je stvorio prikazuje programiranje na vizualan način. Elementi ovog jezika u obliku su slagalica koje se kombiniraju u određene predmete koji pripadaju virtualnoj stvarnosti igre.

Internetski tečaj Scratch

Tečajevi programiranja u jeziku Scratch postali su sinonim za moderni pristup obrazovnom i općem razvoju djece. Sve više i više mladih roditelja ga smatra korisnim, na što uglavnom utječu zadovoljstvo i predanost njihove djece, no učenje programiranja pruža i mnogo više. Korištenje ovog jezika izvrstan je način za stjecanje tehničkih i međuljudskih vještina.

Programi za djecu uzrasta 10 – 12 godina

Učenje programiranja za malo stariju djecu omogućuje provedbu malo složenijih projekata. Međutim, tu je još mnogo prostora za igru ​​i poticanje dječje mašte.

Programi za mlade

Ponuda Škole programiranja Coding Giants također uključuje tečajeve za mlade, kao što su:

  • izrada računalnih igara pomoću jezika Python,
  • hakiranje,
  • izrada web-stranica,
  • računalna grafika (uključujući rastersku i vektorsku grafiku)
  • stvaranje svjetova u Minecraftu,
  • osnove baza podataka i SQL jezika,
  • izrada igara u Robloxu,
  • izrada igara u programu Unity.

Što bi trebala sadržavati nastava iz programiranja za djecu?

Cilj učenja programiranja nije samo usaditi djeci žar informacijske tehnologije već i potaknuti njihov razvoj u mnogim drugim područjima života. Programiranje zahtijeva logičko i kreativno razmišljanje, kao i ustrajnost i strpljenje u pronalaženju novih rješenja. Ne trebate brinuti zbog preopterećenosti tehničkim informacijama tijekom učenja – potrebno je neko vrijeme da se sve shvati.

Kako izgleda dobro osmišljen tečaj podučavanja programiranja za djecu?

Svaki dobro osmišljeni tečaj programiranja trebao bi sadržavati nekoliko ključnih komponenata. Njihova uključenost određuje učinkovitost učenja i brzinu prolaska stupnjeva koji slijede. Tečajevi Škole programiranja Coding Giants, bez obzira na uzrast, sastoje od sljedećih segmenata:

  1. Uvod u znanost programiranja – opseg ove faze može se malo razlikovati ovisno o vrsti jezika koji se koristi. Nastavnik će detaljno objasniti sve nove pojmove i izraze.
  2. Izrada prve igre korak po korak – u sljedećoj će vam se lekciji predstaviti cjelokupni postupak izrade prve igre od početka.
  3. Vježbanje i produbljivanje stečenih vještina – tijekom svakog tečaja djeca imaju priliku izraditi relativno mnogo igara. Na polugodišnjim ih tečajevima bude i desetak. Štoviše, učenici se svojim postignućima mogu pohvaliti na internetskom portalu. Ti su portali također izvor inspiracije i pružaju odgovore na pitanja koja muče učenike.
  4. Brojni kvizovi za provjeru znanja stečenih u raznim fazama – kvizovi su napravljeni u pristupačnom obliku. Njima se ne stvara neželjeni pritisak na djecu. Njihov je zadatak prije svega pamćenje stečenih informacija.
  5. Završno ponavljanje stečenog znanja i izrada konačne igre – na kraju svaki polaznik dobiva potvrdu kojom se potvrđuje polaganje tečaja.

Ponuda Škole programiranja Coding Giants

Škola programiranja Giants jedinstvena je po potpunoj angažiranosti na tečajevima. Svaki tečaj koji nudimo podučavaju iskusni profesionalci iz relevantnog polja s visokokvalitetnim pedagoškim pristupom. Nakon završetka tečaja, svaki polaznik dobiva potvrdu kojom se potvrđuju njegove stečene vještine.

Najčešće postavljana pitanja:

1. Moje dijete ima 12 godina, ali nikada prije nije imalo iskustva s programiranjem. Koji tečaj trebam odabrati?

Odabir tečaja za dob od 10 do 12 godina siguran je izbor i omogućit će svakom djetetu tog uzrasta da ga uspješno završi. Svaki tečaj Škole programiranja Coding Giants osmišljen je baš za djecu i tinejdžere. Štoviše, svaki tečaj dostupan u ponudi Škole programiranja Coding Giants osigurava kontakt s kvalificiranim nastavnikom koji će vam detaljno odgovoriti na sva pitanja i pomoći u rješavanju svih problema

2. Je li na početku bolje odabrati kratki tečaj programiranja ili polugodišnji tečaj?

Sve ovisi o preferencijama vašeg djeteta. Ako znate da voli provoditi vrijeme za računalom i jednostavno odrađuje manje računalne zadatke, polugodišnji su tečajevi možda bolji izbor. Škola programiranja Coding Giants nudi mogućnost odustajanja od ugovora u slučaju nezadovoljstva nakon prve lekcije određenog tečaja. Korisnik, stoga, ne snosi nikakav rizik.

3. Je li se moguće dodatno usavršavati u području programiranje na mnogo višoj razini zahtjevnosti u Školi programiranja Coding Giants?

Ponuda Škole programiranja Coding Giants usmjerena je na tečajeve za djecu od 7 do 19 godina.

Također pročitajte:


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Studije potvrdile pozitivan utjecaj programiranja na ljudski mozak!
Blog

Studije potvrdile pozitivan utjecaj programiranja na ljudski mozak!

U posljednjih nekoliko godina naširoko se raspravljalo o pozitivnom i negativnom utjecaju videoigara na dječji razvoj. Nadmetalo se...

Pročitaj više
Najbolje aplikacije za učenje programiranja na daljinu
Blog

Najbolje aplikacije za učenje programiranja na daljinu

U ovom ćemo članku predstaviti nekoliko aplikacija za učenje programiranja na daljinu te detaljno izložiti njihove značajke. Nadamo se...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri