Blog

7 načina na koje možete pridonijeti digitalnom blagostanju vašeg djeteta


4 minuta čitanja

Digitalni uređaji i aplikacije u zadnjih nekoliko desetljeća omogućili su nam veću dostupnost informacija i međusobnu povezanost nego ikad prije. Bezbroj aplikacija štedi naše vrijeme i nudi nam rješenje problema ili povezivanje s nekim u samo par klikova. 

Pa ipak, sve veći broj sati koji naša djeca provode pred zaslonima pametnih telefona i računala povlači sa sobom mnogobrojna pitanja i rizike. Činjenica je da smo duboko zakoračili u digitalizaciju gotovo svega i da od korištenja računala i mobitela ne možemo pobjeći. Ipak, postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo izvukli ono najbolje od digitalnog svijeta, a minimizirali negativne učinke koji i te kako utječu na život djece i tinejdžera.

  1.     Kontrolirajte vrijeme koje dijete provodi na zaslonu

Istraživanja pokazuju da djeca i mladi u Hrvatskoj provode i do 5h dnevno konzumirajući digitalne sadržaje, što daleko premašuje preporučena 2h za djecu od 5 do 17 godina. Za djecu od 2 do 4 godine maksimalno preporučeno vrijeme pred zaslonima je 1h dnevno, dok djeci mlađoj od 2 godine uopće ne bi trebalo davati u ruke bilo kakve digitalne uređaje.

  1.     Nadzirite sadržaje kojima dijete pristupa

U bespućima interneta lako je nabasati na sadržaje neprimjerene djeci ili ljude koji nemaju najbolje namjere. Koje god aplikacije ili mreže djeca koristila, razgovarajte s njima o potencijalnim opasnostima. Usmjerite ih na pozitivne i edukativne sadržaje i tečajeve te naučite da na poruke nepoznatih ljudi ne odgovaraju, a da vam se u slučaju bilo kakvog vršnjačkog nasilja ili ismijavanja obavezno obrate. Isto tako, neka i sami budu pristojni u komunikaciji s vršnjacima.

  1.     Pozitivno strukturirajte dječju svakodnevicu

Korištenje tehnologija ni u kojem slučaju ne bi smjelo doći prije izvršavanja školskih obaveza, tjelovježbe i odmora. Stvorite im pozitivnu i održivu rutinu – neka vrijeme izvan škole bude ispunjeno druženjem s obitelji i kvalitetnim hobijima poput nekog sporta, sviranja ili učenja programiranja, a internet im s gomilom informacija može biti podrška da nauče još pokoji trik u vezi hobija koji ih zanima.

  1.     Uvedite zone bez mobitela u kući

Mobitelima svakako ne bi trebalo biti mjesto za kuhinjskim stolom u vrijeme jela. Neka kuhinjski stol bude mjesto uživanja u hrani i obiteljske komunikacije. Mobitele bi trebalo ostaviti po strani i za vrijeme pisanja zadaća kako bi one bile napisane brže i s boljom koncentracijom. Također, trebalo bi ih izbaciti i iz dječjih soba u vrijeme spavanja.

  1.     Ne zaboravite na važnost kvalitetnog odmora

Izloženost svjetlu zaslona može negativno utjecati na san, stoga je poželjno da djeca ne koriste digitalne uređaje prije spavanja. Iako djeca i mladi često uzmu mobitel u ruke baš onda kad su umorni pa počnu scrollati jer „odmaraju“, to se ne može uračunati pod pravi odmor. Dječji odmor ispunite šetnjama prirodom i druženjem s obitelji, a ako im se baš spava – neka spavaju bez mobitela i ostalih uređaja.

  1.     Pratite što djeca objavljuju na društvenim mrežama

U slučaju da ste dopustili svom djetetu da ima profil na društvenim mrežama, objasnite mu što je prikladno objavljivati, a što ne. Uputite ih da u komentarima uvijek budu pristojni prema drugoj djeci, a slučajeve nepristojne komunikacije ili bilo kakvog nasilja neka prijave vama i učiteljima. Također, naučite ih da svoju vrijednost ne mjere brojem pratitelja ili lajkova, kao i da ne sudjeluju u opasnim izazovima koji često kruže među djecom.

  1.     Povedite djecu na igralište

Druženje uživo s vršnjacima izrazito je važno za psihosocijalni razvoj djece, a igra bi trebala biti njihov najvažniji posao. Osim druženja na raznim izvannastavnim aktivnostima, organizirajte i neobavezna dječja druženja na svježem zraku gdje će se sami zabaviti kako najviše žele umjesto da pasivno scrollaju po društvenim mrežama.

Za kraj, pokažite djeci i vlastitim primjerom da mobitel, laptop i tablet ne moraju stalno biti u rukama i uključeni. Bit će to višestruko korisno i za njih i za vas. 😊

 


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Sigurnost djece na internetu
Blog

Sigurnost djece na internetu

Izvor: Portal Medijska pismenost, piše: Ana Dokler Djeca vole tehnologiju i brzo se nauče služiti igračim konzolama i uređajima...

Pročitaj više
Vodič kroz upise u školi Coding Giants
Blog

Vodič kroz upise u školi Coding Giants

Odabir prvog tečaja programiranja za dijete može biti zbunjujuća zadaća, pogotovo ako sami nemate nikakvog iskustva ili znanja o...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri