Blog

7 načina na koje možete pridonijeti digitalnom blagostanju vašeg djeteta


4 minuta čitanja

Digitalni uređaji i aplikacije u zadnjih nekoliko desetljeća omogućili su nam veću dostupnost informacija i međusobnu povezanost nego ikad prije. Bezbroj aplikacija štedi naše vrijeme i nudi nam rješenje problema ili povezivanje s nekim u samo par klikova. 

Pa ipak, sve veći broj sati koji naša djeca provode pred zaslonima pametnih telefona i računala povlači sa sobom mnogobrojna pitanja i rizike. Činjenica je da smo duboko zakoračili u digitalizaciju gotovo svega i da od korištenja računala i mobitela ne možemo pobjeći. Ipak, postoje stvari koje možemo učiniti kako bismo izvukli ono najbolje od digitalnog svijeta, a minimizirali negativne učinke koji i te kako utječu na život djece i tinejdžera.

  1.     Kontrolirajte vrijeme koje dijete provodi na zaslonu

Istraživanja pokazuju da djeca i mladi u Hrvatskoj provode i do 5h dnevno konzumirajući digitalne sadržaje, što daleko premašuje preporučena 2h za djecu od 5 do 17 godina. Za djecu od 2 do 4 godine maksimalno preporučeno vrijeme pred zaslonima je 1h dnevno, dok djeci mlađoj od 2 godine uopće ne bi trebalo davati u ruke bilo kakve digitalne uređaje.

  1.     Nadzirite sadržaje kojima dijete pristupa

U bespućima interneta lako je nabasati na sadržaje neprimjerene djeci ili ljude koji nemaju najbolje namjere. Koje god aplikacije ili mreže djeca koristila, razgovarajte s njima o potencijalnim opasnostima. Usmjerite ih na pozitivne i edukativne sadržaje i tečajeve te naučite da na poruke nepoznatih ljudi ne odgovaraju, a da vam se u slučaju bilo kakvog vršnjačkog nasilja ili ismijavanja obavezno obrate. Isto tako, neka i sami budu pristojni u komunikaciji s vršnjacima.

  1.     Pozitivno strukturirajte dječju svakodnevicu

Korištenje tehnologija ni u kojem slučaju ne bi smjelo doći prije izvršavanja školskih obaveza, tjelovježbe i odmora. Stvorite im pozitivnu i održivu rutinu – neka vrijeme izvan škole bude ispunjeno druženjem s obitelji i kvalitetnim hobijima poput nekog sporta, sviranja ili učenja programiranja, a internet im s gomilom informacija može biti podrška da nauče još pokoji trik u vezi hobija koji ih zanima.

  1.     Uvedite zone bez mobitela u kući

Mobitelima svakako ne bi trebalo biti mjesto za kuhinjskim stolom u vrijeme jela. Neka kuhinjski stol bude mjesto uživanja u hrani i obiteljske komunikacije. Mobitele bi trebalo ostaviti po strani i za vrijeme pisanja zadaća kako bi one bile napisane brže i s boljom koncentracijom. Također, trebalo bi ih izbaciti i iz dječjih soba u vrijeme spavanja.

  1.     Ne zaboravite na važnost kvalitetnog odmora

Izloženost svjetlu zaslona može negativno utjecati na san, stoga je poželjno da djeca ne koriste digitalne uređaje prije spavanja. Iako djeca i mladi često uzmu mobitel u ruke baš onda kad su umorni pa počnu scrollati jer „odmaraju“, to se ne može uračunati pod pravi odmor. Dječji odmor ispunite šetnjama prirodom i druženjem s obitelji, a ako im se baš spava – neka spavaju bez mobitela i ostalih uređaja.

  1.     Pratite što djeca objavljuju na društvenim mrežama

U slučaju da ste dopustili svom djetetu da ima profil na društvenim mrežama, objasnite mu što je prikladno objavljivati, a što ne. Uputite ih da u komentarima uvijek budu pristojni prema drugoj djeci, a slučajeve nepristojne komunikacije ili bilo kakvog nasilja neka prijave vama i učiteljima. Također, naučite ih da svoju vrijednost ne mjere brojem pratitelja ili lajkova, kao i da ne sudjeluju u opasnim izazovima koji često kruže među djecom.

  1.     Povedite djecu na igralište

Druženje uživo s vršnjacima izrazito je važno za psihosocijalni razvoj djece, a igra bi trebala biti njihov najvažniji posao. Osim druženja na raznim izvannastavnim aktivnostima, organizirajte i neobavezna dječja druženja na svježem zraku gdje će se sami zabaviti kako najviše žele umjesto da pasivno scrollaju po društvenim mrežama.

Za kraj, pokažite djeci i vlastitim primjerom da mobitel, laptop i tablet ne moraju stalno biti u rukama i uključeni. Bit će to višestruko korisno i za njih i za vas. 😊

 


Prethodno Sljedeće

Ocijeni članak!

Najbolje aplikacije za učenje programiranja na daljinu
Blog

Najbolje aplikacije za učenje programiranja na daljinu

U ovom ćemo članku predstaviti nekoliko aplikacija za učenje programiranja na daljinu te detaljno izložiti njihove značajke. Nadamo se...

Pročitaj više
Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre
Programiranje

Programiranje u Minecraftu – istraživanje i mijenjanje svijeta igre

Minecraft je jedna od omiljenih igara – i to nije samo za djecu, već i za odrasle! Ona omogućuje igračima da oslobode iznimnu količinu...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri