Programowanie dla dzieci Scratch
Blog

Programiranje za djecu pomoću programskog jezika Scratch – je li se zaista isplati?


8 minuta čitanja

Učenje programiranja za djecu predstavlja izvrstan način za razvoj njihovih analitičkih kompetencija i još mnogo toga. Ovaj je aspekt od iznimne važnosti, prije svega, iz perspektive budućeg profesionalnog razvoja naše djece. U ovom ćemo članku govoriti o tome zašto biste trebali razmisliti o programiranju za djecu uz pomoć jezika Scratch.

Internetski tečaj Scratch

Scratch je obrazovni programski jezik za djecu koji na jednostavan i zabavan način omogućuje učenje tajni programiranja čak i najmlađim učenicima. To je moguće zbog toga što se strukture pojedinačnih kodova prikazuju u vizualnom obliku, što u početnoj fazi obrazovanja značajno olakšava njihovo prepoznavanje i kombiniranje. Scratch je prvi korak na putu učenja programiranja. Zahvaljujući njemu, učenici mogu shvatiti smisao ovog računalnog tečaja i poduzimati sve složenije aktivnosti.

Programiranje za djecu – novo doba školskog obrazovanja u Poljskoj

Ministarstvo obrazovanja utvrdilo je da je podučavanje programiranja potrebno i korisno u nacionalnom obrazovnom procesu.. Štoviše, ispostavilo se da mnogi vjeruju u korisnost učenja programiranja u školama. Izvješće koje je izradio Poljski digitalni centar pokazuje da čak 85 % Poljaka to podržava. Važno je napomenuti da učenje programiranja nema samo obrazovni karakter, već je i zabavno. Zabavni sadržaji izrazito su važni za djecu iz perspektive trenutačnog zatvaranja uslijed pandemije i učenja na daljinu. Ako se djeca istovremeno mogu igrati i učiti, nema boljeg recepta za provođenje slobodnog vremena. .

Prednosti internetskog tečaja

Iznimna korist koja proizlazi iz sudjelovanja djece u internetskom tečaju Scratch jest činjenica da mogu učinkovito stjecati znanje i iz udobnosti svog doma. To znači da nisu potrebni osobni susreti s ostalim polaznicima tečaja i nastavnicima. Ovaj je aspekt posebno važan zbog trenutačnih epidemioloških prilika u zemlji. Mogućnost rada na daljinu i boravka kod kuće jača osjećaj sigurnosti i za djecu i za roditelje.

Prednosti dostupnosti internetskog tečaja Scratch

  • Djeca mogu sudjelovati u aktivnostima na bilo kojem prikladnom mjestu.
  • Sudjelovanje u internetskom tečaju Scratch ne zahtijeva osobne susrete s ostalim polaznicima nastave, što osigurava pojačani osjećaj sigurnosti u ovoj izazovnoj epidemiološkoj situaciji.
  • Nema potrebe za putovanjem do mjesta tečaja i natrag.
  • Komunikacija s predavačem ugodna je i bez poteškoća.
  • Tečaj programiranja izvrstan je način da slobodno vrijeme djece tijekom zatvaranja uslijed pandemije iskoristite na praktičan i kreativan način.
  • Sve što trebate za tečaj jest računalo i pristup Internetu.

Što biste trebali znati o programskom jeziku Scratch?

Prvo izdanje programskog jezika Scratch pojavilo se na tržištu programskih jezika 2003. godine. Njegov glavni dizajner je Mitchel Resnick – američki sukreator serije igračaka Lego Mindstorms i tvorac jezika StarLogo. Naziv Scratch odnosi se na tehniku ​​miješanja glazbe grebanjem gramofonskih ploča koja se koristi u hip-hop glazbenoj zajednici (takozvano „grebanje“ – eng. scratching). Metaforički rečeno, programiranje pomoću jezika Scratch je poput miješanja pojedinačnih kodova u obliku slagalice.

Što je Scratch?

Mnogi se vjerojatno pitaju kako je moguće da čak i trogodišnja djeca mogu programirati svoje prve igre, priče ili animacije. Odgovor leži u vizualnoj i izrazito jasnoj prirodi programa. Elementi jezika Scratch nalaze se u obliku slagalica čije intuitivno kombiniranje omogućuje stvaranje određenih predmeta. Važno je napomenuti da programski jezik Scratch također ima svoju internetsku zajednicu. Na Internetu je moguće organizirati virtualni sastanak korisnika jezika Scratch na kojem oni mogu razmijeniti svoja zapažanja o projektima koje provode. Ova je web-stranica stoga prikladan izvor nadahnuća u području programiranja, kao i odgovora na nejasna pitanja. 

Zašto je važno djecu učiti programiranju?

U posljednje vrijeme primjetan je porast svijesti o učenju programiranja za djecu. Tijekom programiranja učenici imaju priliku steći ne samo analitičke, već i vještine snalaženja u društvenim situacijama (takozvane soft skills). Provedba pojedinačnih projekata na temelju jezika zahtijeva sposobnost preciznog definiranja misli i očekivanja. Programiranje nas uči kako tražiti nova rješenja, zaključivati iz vlastitih pogrešaka, biti ustrajni i strpljivi. Štoviše, postizanje određenih ciljeva u području pisanja programa moguće je samo metodom pokušaja i pogrešaka.

 

Djeca putem programiranja razvijaju sljedeće vještine: :

  • Strpljenje,
  • Sposobnost traženja novih rješenja,
  • Logičko razmišljanje,
  • Ustrajnost prema zacrtanom cilju,
  • Sposobnost prihvaćanja neuspjeha,
  • Sposobnost apstraktnog razmišljanja.

Važno je napomenuti da će gore navedene kompetencije imati značajan utjecaj na svaki segment života vašeg djeteta. Omogućit će mu učinkovito rješavanje problema u profesionalnom i privatnom okruženju.

 

Internetski tečaj Scratch – Ponuda škole programiranja Coding Giants

Ponuda Škole programiranja Coding Giants uključuje tečajeve programiranja Scratch za sljedeće dobne skupine:

  • 7 – 9 godina
  • 10 – 12 godina

Ova kategorija uključuje dvije verzije razvoja računalnih igara na ovom jeziku. Predavanja su živopisna i prilagođena dobi sudionika te prate aktualne trendove u dječjim igrama.

Što biste trebali znati o programskom jeziku Scratch?

Naša škola programiranja nudi dvije vrste internetskih tečajeva:

  • Kratke dodatne tečajeve – obično se sastoje od 4 predavanja (4 x 120 min.)
  • Polugodišnje – polugodišnji tečajevi sastoje se od čak 14 predavanja (2 x 45min)

Tečajevi se razlikuju po razini složenosti i sadržaju nastavnog plana i programa. Nakon završetka tečaja polaznici dobivaju potvrdu kojom se potvrđuje stjecanje novih vještina.

 

Tečaj, između ostaloga, uključuje:

  • Uvod u jezik Scratch,
  • Izradu prve igre u jeziku Scratch,
  • Izradu igara sve veće složenosti,
  • Ponavljanje stečenog znanja,
  • Kvizove za provjeru stečenog znanja.

Najčešće postavljana pitanja:

  1. Što ako se mom djetetu ne sviđa tečaj programiranja?

Škola programiranja Coding Giants predvidjela je takvu mogućnost. Naša ponuda uključuje mogućnost odustajanja od ugovora nakon prvog sata tečaja. Svjesni smo da svako dijete ima određene sklonosti.

  1. Kako tečaj programiranja može koristiti mom djetetu?

Osim što će steći društvene vještine koje su korisne u životu, djetetu će biti puno lakše položiti predmet programiranja u školi. Štoviše, pohađanje tečaja također će mu omogućiti da razvije osjećaj za informacijsku tehnologiju koja polako postaje neizostavni dio današnjeg poslovnog i osobnog razvoja.

  1. Je li moguće upisati tečajeve programiranja na višoj razini?

Da. Većina škola programiranja nudi tečajeve za različite uzraste, kao i za različite stupnjeve zahtjevnosti i složenosti.


Prethodno Sljedeće

Korisnička ocjena: 3 / 5

Ocijeni članak!

Zašto je dobro da je djeca uče o programiranju? Koje im to poslovne mogućnosti otvara u budućnosti?
Blog

Zašto je dobro da je djeca uče o programiranju? Koje im to poslovne mogućnosti otvara u budućnosti?

Teško je zamisliti suvremeni svijet bez programiranja. Ono, ipak, utječe na cijelu našu stvarnost, tako što nam omogućuje da uživamo u...

Pročitaj više
programowanie dla dzieci
Blog

Kako bi trebao izgledati sat programiranja?

Aktualna digitalna stvarnost zahtijeva od djece koja pripadaju tzv. generaciji milenijalaca da stječu sve više i više raznolikih...

Pročitaj više

Programirajte svoju budućnost već danas!

Upišite se na tečaj

Naši partneri